ČSN ISO 4832 (560085)

Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu koliformních bakterií - Technika počítání kolonií.



NORMA vydána dne 1.9.2010


Jazyk
Provedení
DostupnostSKLADEM
Cena186.00 bez DPH
186.00

Informace o normě:

Označení normy: ČSN ISO 4832
Třídící znak: 560085
Katalogové číslo: 86705
Datum vydání normy: 1.9.2010
Kód zboží: NS-179239
Počet stran: 12
Přibližná hmotnost: 36 g (0.08 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN

Kategorie - podobné normy:

Mikrobiologie potravin

Anotace textu normy ČSN ISO 4832 (560085):

Tato česká norma specifikuje horizontální metodu stanovení počtu koliformních bakterií technikou počítání kolonií. Platí pro výrobky určené pro lidskou výživu a ke krmení zvířat a pro vzorky z prostředí, kde se potraviny vyrábějí a kde se s nimi manipuluje. Inkubační teplota je nově pouze dvojí, tj. 30 °C nebo 37 °C, je předmětem dohody mezi zúčastněnými stranami. V případě mléka a mléčných výrobků je inkubační teplota 30 °C. Tato technika se doporučuje, pokud je očekávaný počet koliformních bakterií vyšší než 100 na mililitr nebo na gram analytického vzorku. Kultivační metoda je založena na zalití inokula předepsanou kultivační půdou. tj. agarem s krystalovou violetí, neutrální červení, žlučovými solemi a laktózou (VRBL) s následným převrstvením utuhlé směsi inokula s půdou VRBL tenkou vrstvou téže půdy. Po ukončení inkubace lze zjistit jednak charakteristické kolonie, což jsou purpurově červené kolonie o průměru nejméně 0,5 mm (někdy obklopené načervenalou zónou precipitované žluče), které se pokládají za typické pro koliformní bakterie a nevyžadují další konfirmaci. A pokud se zjistí atypické kolonie (např. menší) a také všechny kolonie vyrostlé z mléčných výrobků obsahujících jiné sacharidy než laktózu, je třeba je konfirmovat fermentací laktózy s tvorbou plynu, a to kultivací v bujónu s laktózou, brilantovou zelení a žlučí

Doporučujeme:

Aktualizace zákonů

Chcete mít jistotu o platnosti užívaných předpisů?
Nabízíme Vám řešení, abyste mohli používat stále platné (aktuální) legislativní předpisy.
Chcete vědět více informací? Podívejte se na tuto stránku.




Cookies Cookies

Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.

Souhlas můžete odmítnout zde.

Zde máte možnost přizpůsobit si nastavení souborů cookies v souladu s vlastními preferencemi.

Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů.