ČSN EN ISO 7937 (560091)

Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu Clostridium perfringens - Technika počítání kolonií.



NORMA vydána dne 1.2.2006


Jazyk
Provedení
DostupnostSKLADEM
Cena202.40 bez DPH
202.40

Informace o normě:

Označení normy: ČSN EN ISO 7937
Třídící znak: 560091
Katalogové číslo: 74971
Datum vydání normy: 1.2.2006
Kód zboží: NS-169474
Počet stran: 20
Přibližná hmotnost: 60 g (0.13 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN

Kategorie - podobné normy:

Mikrobiologie potravin

Anotace textu normy ČSN EN ISO 7937 (560091):

Tato česká norma zavádí recentní horizontální metodu stanovení počtu Clostridium prefringens nejen v potravinách (a krmivech), ale platí rovněž pro vzorky z prostředí potravinářských výroben a prodejen. Proti předchozí normě dochází ke změně způsobu převzetí EN ISO 7937:2004 do soustavy norem ČSN. Zatím co ČSN EN ISO 7937 z března 2005 převzala EN ISO 7937:2004 schválením k přímému používání jako ČSN, tato norma ji přejímá překladem. Ve srovnání s českou normou ČSN EN 13401 (nahrazenou ČSN EN ISO 7937 z března 2005) se nově se pro kultivační půdy specifikované touto normou zavádí jednotná inkubační teplota 37 °C, pouze půda LS se nadále inkubuje při 46 °C (vyšší teplota má v tomto případě funkci selektivního faktoru). Konfirmační techniky jsou definovány takto: nadále je volitelná jedna z konfirmačních technik [buď za použití půdy k testování fermentace laktózy a redukce siřičitanu (dalším textu této normy se označuje zkráceně jako konfirmace LS), nebo za použití půdy k testování pohyblivosti a redukce dusičnanů a půdy k testování fermentace laktózy a zkapalňování želatiny (v dalším textu této normy se označuje zkráceně jako konfirmace MN a LG)]. Nově se zavádějí články o zkoušení výkonnosti půd pro zajištění jejich jakosti s odkazem na ISO/TS 11133-1 a ISO/TS 11133-2, výjimkou je půda LS, která není v ISO/TS 11133-2 uvedena. Nově se dále zavádějí údaje o shodnosti (10.2), mez opakovatelnosti r a mez reprodukovatelnosti R, jejich interpretaci pro zjištěné výsledky zkoušek osvětlují příklady

Doporučujeme:


Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací / Rozumím