Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu Escherichia coli O157.
NORMA vydána dne 1.2.2002
Označení normy: ČSN EN ISO 16654
Třídící znak: 560118
Katalogové číslo: 64090
Datum vydání normy: 1.2.2002
Kód zboží: NS-166687
Počet stran: 20
Přibližná hmotnost: 60 g (0.13 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN
Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO16654:2001. Evropská norma EN ISO16654:2001 má status české technické normy. Norma specifikuje horizontální metodu průkazu Escherichia coli O157. Se zohledněním omezení, která jsou diskutována v úvodu, platí tato mezinárodní norma pro výrobky určené k lidské spotřebě nebo ke krmení zvířat. Za pozornost stojí v úvodu toto VAROVÁNÍ: Escherichia coli O157 může působit závažná život ohrožující onemocnění, a to při nízké infekční dávce. Byly popsány infekce získané při práci v laboratoři. Z hlediska ochrany zdraví laboratorních pracovníků je nezbytné, aby veškeré dílčí zkoušky, z nichž tato metoda sestává, prováděli pouze zkušení pracovníci používající správnou laboratorní praxi a aby pokud možno pracovali ve vhodném bezpečnostním zařízení. Musí být dodržovány příslušné národní předpisy platné pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci s tímto organismem. Likvidaci veškerých infekčních materiálů musí být věnována patřičná péče. Kromě toho je ještě v čl.9.3.2 toto VAROVÁNÍ: Je třeba používat aseptické techniky, aby se zabránilo vnější kontaminaci a tvorbě kontaminovaných aerosolů. Celý pracovní postup je nutné provádět v bezpečnostním boxu, pokud je k dispozici. Je třeba pracovat v ochranných rukavicích. Norma obsahuje tyto kapitoly: kapitolu 1 - Předmět normy, kapitolu 2 - Normativní odkazy, kapitolu 3 - Definice, kapitolu 4 - Podstata zkoušky, kapitolu 5 - Kultivační půdy, reagencia, antiséra, kapitolu 6 - Přístroje a pomůcky, kapitolu 7 - Vzorkování, kapitolu 8 - Úprava analytického vzorku, kapitolu 9 - Postup zkoušky, kapitolu 10 - Zabezpečování jakosti, kapitolu 11 - Vyjádření výsledků a kapitolu 12 - Protokol o zkoušce. Dále norma obsahuje normativní Přílohu A a Bibliografii. Norma tedy stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy
Změna vydána dne 1.11.2017
Vybrané provedení:
Změna vydána dne 1.9.2023
Vybrané provedení: NEPLATNÁ
21.5.1984
NEPLATNÁ
21.5.1984
NEPLATNÁ
21.5.1984
NEPLATNÁ
21.5.1984
1.9.2009
1.9.2009
Chcete mít jistotu, že používáte pouze platné technické normy?
Nabízíme Vám řešení, které Vám zajistí měsíční přehled o aktuálnosti norem, které používáte.
Chcete vědět více informací? Podívejte se na tuto stránku.
Poslední aktualizace: 04.11.2024 (Počet položek: 2 209 323)
© Copyright 2024 NORMSERVIS s.r.o.