Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Když si připravujete šálek instatní kávy, jejíž štítek ji označuje jako "100 % čistou rozpustnou kávu", neočekáváte, že uvnitř naleznete něco jiného. Instantní káva zabírá značný podíl v mezinárodním obchodu a podléhá národním i nadnárodním předpisům. Ale jak se vyhnout nesprávným a zavádějícím prohlášením a falešným produktům?
Nová norma ISO 24114:2011, Instantní káva – Kritéria pro pravost, uvádí specifikace určené k certifikaci čistoty a kvality rozpustného kávového prášku, díky čemuž představuje účinný nástroj pro odhalování případných příměsí. Kritéria vycházejí z analýzy provedené u více než 1000 vzorků komerční rozpustné kávy a jejích statisticky vyhodnocených výsledků.
Marino Petracco, předseda podvýboru ISO , který tuto normu připravoval, říká "Nepřesná prohlášení hovořící o 100% čisté rozpustné kávě, ale nikoliv o náhodných či podvodných příměsích, klamou spotřebitele a mají za následek nekalou soutěž mezi výrobci. Jak pro spotřebitele, tak pro výrobce kávy bude norma ISO 24114 nedocenitelnou pomůckou, zajišťující věrohodnost prohlášení a posilující vzájemnou důvěrou mezi spotřebiteli a výrobci kávy."
Tato norma je určena třetím stranám v oboru, které nakupují čistou rozpustnou kávu, aby zkontrolovaly její čistotu a kvalitu prostřednictvím kvalifikované laboratoře.
Norma ISO 24114:2011 je k dispozici v našem internetovém obchodě.
Zdroj: ISO
Poslední aktualizace: 05.10.2024 (Počet položek: 2 351 545)
© Copyright 2024 NORMSERVIS s.r.o.