ČSN EN ISO 9963-2 (757371)

Jakost vod - Stanovení kyselinové neutralizační kapacity (KNK) - Část 2: Stanovení uhličitanové KNK (KNK5,4).



NORMA vydána dne 1.12.1996


Jazyk
Provedení
DostupnostSKLADEM
Cena186.00 bez DPH
186.00

Informace o normě:

Označení normy: ČSN EN ISO 9963-2
Třídící znak: 757371
Katalogové číslo: 20428
Datum vydání normy: 1.12.1996
Kód zboží: NS-170396
Počet stran: 12
Přibližná hmotnost: 36 g (0.08 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN

Kategorie - podobné normy:

Zkoušení vody, odpadní vody a kalů

Anotace textu normy ČSN EN ISO 9963-2 (757371):

Norma je identická s EN ISO 9963-2:1995. Tato druhá část normy 9963 specifikuje titrační metodu stanovení uhličitanové KNK (KNK5,4) v přírodních vodách a v pitné vodě. Použitím vyšší hodnoty pH bodu ekvivalence, než u metody specifikované v ISO 9963-1 se snižuje vliv jiných akceptorů vodíkových iontů, jako jsou anionty huminových kyselin. Metoda je vhodná pro vzorky s uhličitanovou KNK v rozmezí od 0,01 mmol.l-1 až do 4 mmol.l-1 (jako H+). U vod s vyššími hodnotami KNK se používají menší objemy zkoušeného vzorku. V této souvislosti se uhličitanová KNK nazývá často celkovou KNK. Obvykle má téměř stejnou numerickou hodnotu jako KNK stanovená na methylovou oranž jako indikátor. Indikace bodu ekvivalence použitím pH-metru je méně náchylná k rušivým vlivům než při použití indikátoru. Pro účely této normy se rozumí: Čl.3.1: Kyselinová neutralizační kapacita (KNK): Kvantitativně vyjádřená schopnost vody reagovat s vodíkovými ionty (ČSN ISO 6107-2). Normalizována je podstata zkoušky a její postup je podrobně popsán. ČSN EN ISO 9963-2 (75 7371) byla vydána v prosinci 1996

Doporučujeme:




Cookies Cookies

Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.

Souhlas můžete odmítnout zde.

Zde máte možnost přizpůsobit si nastavení souborů cookies v souladu s vlastními preferencemi.

Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů.