Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Mikrobiologie potravinového řetězce - Validace metody - Část 4: Protokol pro vnitrolaboratorní validaci metody (Norma k přímému použití jako ČSN).
Přeložit název
NORMA vydána dne 1.1.2021
Označení normy: ČSN EN ISO 16140-4
Třídící znak: 560078
Katalogové číslo: 511092
Datum vydání normy: 1.1.2021
Kód zboží: NS-1012674
Počet stran: 64
Přibližná hmotnost: 192 g (0.42 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN
This document specifies the general principles and the technical protocols for single-laboratory validation of methods for microbiology in the food chain. The protocols in this document only validate the method for the laboratory conducting the study.
This document is applicable to single-laboratory validation of:
- methods used in the analysis (detection or quantification) of microorganisms in:
This document is, in particular, applicable to bacteria and fungi. Some clauses can be applicable to other (micro)organisms or their metabolites, to be determined on a case-by-case basis.
Single-laboratory validation is required if an interlaboratory validation in accordance with ISO 16140 2 is not appropriate. Possible applications are:
Single-laboratory validation is the second step in the standardization of a reference method (see ISO 17468). It is only applicable to methods that are fully specified with regard to all relevant parameters (including tolerances on temperatures and specifications on culture media) and that have already been optimized
Změna vydána dne 1.2.2025
Vybrané provedení:Poslední aktualizace: 05.02.2025 (Počet položek: 2 224 044)
© Copyright 2025 NORMSERVIS s.r.o.