ČSN EN 16278 (467011)

Krmiva - Stanovení anorganického arzenu atomovou absorpční spektrometrií s generováním hydridů (HG-AAS) po mikrovlnné extrakci a oddělení pomocí extrakce na pevné fázi (SPE).



NORMA vydána dne 1.3.2014


Jazyk
Provedení
DostupnostSKLADEM
Cena223.00 bez DPH
223.00

Informace o normě:

Označení normy: ČSN EN 16278
Třídící znak: 467011
Katalogové číslo: 94890
Datum vydání normy: 1.3.2014
Kód zboží: NS-147827
Počet stran: 20
Přibližná hmotnost: 60 g (0.13 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN

Kategorie - podobné normy:

Krmiva

Anotace textu normy ČSN EN 16278 (467011):

Tato evropská norma popisuje postup pro stanovení anorganického arzenu v krmivech mořského původu ex-trakcí na pevné fázi (SPE) a atomovou absorpční spektrometrií s generováním hydridů (HG-AAS).

Anorganický arzen se skládá z arzenitanu, As (III) a arzeničnanu, As (V). Tato norma popisuje metodu pro stanovení anorganického arzenu (např. součet As (III) a As (V). Reprezentativní zkušební podíl vzorku se upraví zředěnou kyselinou chlorovodíkovou a roztokem peroxidu vodíku pomocí mikrovlnného ohřevu. Tímto se extra-hují anorganické druhy arzenu a As (III) se oxiduje na As (V). Anorganický arzen se selektivně oddělí od ostat-ních sloučenin arzenu pomocí extrakce na pevné fázi (SPE) a koncentrace anorganického arzenu se stanoví v SPE eluátu pomocí HG-AAS. Plynný hydrid se přenese do vyhřívané měřící cely (kyvety) pomocí nosného proudu plynu a rozloží se. Vzhledem k tomu, že arzen (III) a arzen (V) vykazují rozdílnou citlivost k technice hydridů, je nezbytné z důvodu zabránění nesprávným měřením redukovat arzen (V) na arzen (III)

Doporučujeme:




Cookies Cookies

Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.

Souhlas můžete odmítnout zde.

Zde máte možnost přizpůsobit si nastavení souborů cookies v souladu s vlastními preferencemi.

Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů.