Norma ČSN 560051 14.9.1987 náhled

ČSN 560051 (560051)

Stanovení niacinu (kyseliny nikotinové).



NORMA vydána dne 14.9.1987


Jazyk
Provedení
DostupnostSKLADEM
Cena186.00 bez DPH
186.00

Informace o normě:

Označení normy: ČSN 560051
Třídící znak: 560051
Katalogové číslo: 29396
Datum vydání normy: 14.9.1987
Kód zboží: NS-130454
Počet stran: 12
Přibližná hmotnost: 36 g (0.08 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN

Kategorie - podobné normy:

Potravinářské produkty všeobecně

Anotace textu normy ČSN 560051 (560051):

Norma platí pro zkoušení poživatin a určuje metodu stanovení niacinu (kyseliny nikotinové) v potravinách a zemědělských a potravinářských surovinách. Metoda se používá k mikrobiologickému stanovení s citlivostí cca > 1 mg niacinu na kg. Podstata metody: Niacin se uvolní z potravinového materiálu v prostředí zředěné kyseliny sírové tepelnou extrakcí za zvýšeného tlaku. Vhodně zředěný vzorek se napipetuje do zkumavek o stoupající koncentraci. Doplní se vodou, testovací půdou, popř. i standardním přídavkem kyseliny nikotinové. Po sterilizaci se zaočkují zkumavky kmenem Lactobacillus plantarum. Po inkubaci v termostatu se titračně stanoví množství kyselin, produkovaných při růstu testovacího mikroorganismu. Výsledky se vypočtou z kalibrační křivky a metodou standardního přídavku. Postup při provádění normalizované zkoušky je podrobně popsán. Hodnocení výsledků uvedeno není. Norma tedy stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, resp. metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN 56 0051 byla schválena 14.9.1987 a nabyla účinnosti od 1.9.1988. Nahradila ČSN 56 0051 z 11.3.1969

Doporučujeme:




Cookies Cookies

Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.

Souhlas můžete odmítnout zde.

Zde máte možnost přizpůsobit si nastavení souborů cookies v souladu s vlastními preferencemi.

Potřebujeme váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se vašich zájmů.