NORMSERVIS s.r.o.

ČSN ISO 17792 (560643)

Mléko, mléčné výrobky a mezofilní startovací kultury - Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C.

NORMA vydána dne 1.9.2007

Česky -
Tištěné (223.00 CZK)

The information about the standard:

Designation standards: ČSN ISO 17792
Classification mark: 560643
Catalog number: 79389
Publication date standards: 1.9.2007
The number of pages: 16
Approximate weight : 48 g (0.11 lbs)
Country: Czech technical standard
Kategorie: Technické normy ČSN

Annotation of standard text ČSN ISO 17792 (560643):

Tato česká norma specifikuje metody stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty s použitím techniky počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C. Metody jsou použitelné pro mlékařské startovací kultury a pro mléčné výrobky, kde jsou tyto mikroorganismy přítomny. Bakterie fermentující citráty jsou definovány jako homefermentativní a heterofermentativní bakterie mléčného kvašení, které na selektivních půdách specifikovaných touto mezinárodní normou obsahujících citráty a speciální indikátory, vytvářejí čočkovité kolonie o průměru od 0,5 mm do 1,2 mm. Jako nedůležitější mezofilní bakterie mléčného kvašení, které fermentují citráty, tato norma uvádí Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis; Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris; Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides; Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum a Leuconostoc lactis. Při stanovení počtu různých druhů koků fermentujících citráty se postupuje takto: zkoušené inokulum se zalévá modifikovanou půdou podle Nickelse a Leesmenta, následuje aerobní inkubace při 25 °C po dobu 72 h pro stanovení počtu kolonií bakterií fermentujících citráty (jsou obklopeny zónou projasnění) a nefermentujících citráty (bez zóny). Poté se přidá roztok X-gal a následuje aerobní inkubace při pokojové teplotě po dobu 24 h pro diferenciaci L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis (bílé kolonie se zónou) od leukonostoků (modré kolonie se zónou nebo bez zóny). Při stanovení počtu leukonostoků se využívá jejich rezistence k vankomycinu a postupuje se takto: zkoušené inokulum se zalije půdou podle Nickelse a Leesmenta s přídavkem vankomycinu, následuje aerobní inkubace při 25 °C po dobu 3 dnů až 5 dnů. Pro obě skupiny bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty jsou předepsány diagnostické charakteristiky a specifické konfirmační testy. Je uveden způsob výpočtu cílových mikroorganismů v gramu analytického vzorku, vyjádření výsledků a numerické příklady.