Senzorická analýza - Metodologie - Pokyny pro přípravu vzorků, pro které není vhodné použít přímou senzorickou analýzu.
NORMA vydána dne 1.2.2012
Označení normy: ČSN ISO 5497
Třídící znak: 560695
Katalogové číslo: 89930
Datum vydání normy: 1.2.2012
Počet stran: 8
Přibližná hmotnost: 24 g (0.05 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN
Tato mezinárodní norma udává pokyny pro přípravu potravinářských vzorků, pro které není vhodné použít přímou senzorickou analýzu buď kvůli intenzitě jejich chuti a vůně, nebo kvůli jejich fyzikálnímu stavu (viskozitě, barvě, práškovitosti apod.). Je použitelná zvláště na vzorky výrobků s intenzivní chutí a vůní (jako je koření a přísady) a na vzorky velmi koncentrovaných výrobků (sirupy, extrakty apod.).
Nepoužívá se na vzorky výrobků tradičně konzumovaných ve formě výluhů, nálevů nebo odvarů (např. čaj, káva, léčivé byliny)