NORMSERVIS s.r.o.

ČSN EN ISO 7218 (560103)

Mikrobiologie potravin a krmiv - Všeobecné požadavky a doporučení pro mikrobiologické zkoušení.

NORMA vydána dne 1.3.2008

Česky -
Tištěné (567.00 CZK)

The information about the standard:

Designation standards: ČSN EN ISO 7218
Classification mark: 560103
Catalog number: 80639
Publication date standards: 1.3.2008
The number of pages: 68
Approximate weight : 204 g (0.45 lbs)
Country: Czech technical standard
Kategorie: Technické normy ČSN

Annotation of standard text ČSN EN ISO 7218 (560103):

Tato česká norma ve srovnání se svým předchozím vydáním nově specifikuje všeobecné požadavky a doporučení určené pro tři hlavní účely použití: uplatňování norem ISO TC 34/SC 9 a ISO TC 34/SC 5 pro průkaz a stanovení počtu mikroorganismů; správnou laboratorní praxi v mikrobiologických laboratořích; návod pro akreditaci mikrobiologických laboratoří. (Tuto mezinárodní normu lze využít celou nebo částečně jako specifikující technické požadavky v souladu s Přílohou B normy EN ISO/IEC 17025 pro akreditaci mikrobiologických laboratoří národními organizacemi.) V souladu s tím je např. u všech přístrojů a zařízení nově uveden článek týkající se kalibrace a ověřování funkčnosti, u vybraných přístrojů navíc vstupní validace a revalidace. S tím souvisí také nové kapitoly o validaci mikrobiologických metod a o interním a externím hodnocení kvality (zkoušení odborné způsobilosti). Jedna ze zásadních změn proti předchozí normě spočívá v tom, že se pro techniku počítání kolonií musí inokulovat sice nejméně dvě po sobě následující ředění, avšak každé z nich pouze na jednu misku. Toto ustanovení článku 10.2.2 platí s určitým omezením. Nově se v kapitole 12 Metody konfirmace definují podmínky identifikace cílových mikroorganismů za použití sad miniaturizovaných biochemických testů (článek 12.4) a genových sond (článek 12.5). Tato norma je určena pro práci s bakteriemi, kvasinkami a plísněmi a měla by být v budoucnu doplněna o specifická doporučení pro práci s priony, parazity a viry. Účelem této normy zůstává napomoci zajistit validní mikrobiologické zkoušení potravin, přispět k zajištění toho, aby obecně užívané techniky k provádění těchto zkoušení byly stejné ve všech laboratořích, napomoci dosahovat v různých laboratořích homogenní výsledky a přispět k bezpečnosti laboratorních pracovníků předcházením riziku infekce. Do této normy byla doplněna národní příloha NA (informativní), která uvádí v zájmu jednoznačné srozumitelnosti a věcné správnosti informace k článkům 10.2.2, 10.3.2.2, 10.3.2.4.1, 10.3.2.5.1, 10.3.2.5.3 a 10.5.6.2.2.