NORMSERVIS s.r.o.

ČSN EN ISO 14327 (052625)

Odporové svařování - Způsoby určení diagramu oblasti svařování při odporovém bodovém, výstupkovém a švovém svařování.

NORMA vydána dne 1.4.2005

Česky -
Tištěné (223.00 CZK)

The information about the standard:

Designation standards: ČSN EN ISO 14327
Classification mark: 052625
Catalog number: 72872
Publication date standards: 1.4.2005
The number of pages: 20
Approximate weight : 60 g (0.13 lbs)
Country: Czech technical standard
Kategorie: Technické normy ČSN

Annotation of standard text ČSN EN ISO 14327 (052625):

Norma ČSN EN ISO 14327 (05 2625) obsahuje způsoby pro určení diagramu oblasti svařování, který slouží pro zjištění použitelného rozsahu svařovacích parametrů při výrobním svařování na daném zařízení. Při určování diagramu oblasti svařování se také zjišťuje vliv materiálu elektrod, rozměrů a chlazení elektrod na svařování daného materiálu. Při zkouškách se ověřuje vzájemný vliv tří základních parametrů, což je přitlačovací elektrodová síla, doba trvání průchodu svařovacího proudu - doba svaru a velikost svařovacího proudu. Diagram oblasti svařování se podle normy určuje dvěma způsoby, buď při konstantní elektrodové síle nebo při konstantní době svaru. Při konstantní elektrodové síle se vychází z hodnoty doporučované pro danou tloušťku materiálu a ověřuje se vliv změn velikosti svařovacího proudu a doby svaru. Jiný způsob určení diagramu oblasti svařování je při konstantní době svaru, zvolené podle režimu svařování a velikosti výkonu svařovacího zařízení. V tomto případě se zkoušky provádějí při změnách velikosti svařovacího proudu a elektrodové síly. Postupným svařováním a zkoušením svarů se zjišťují růstové křivky svaru s vyhodnocením od slepeného svaru, částečně vytrženého svaru, úplně vytrženého svaru až k mezi rozstřiku. Z takto získaných křivek je možno pro daný svařovaný materiál stanovit rozsah svařovacích parametrů, při kterých se zhotovují pevnostně vyhovující svary. Při zpracování výsledků zkoušky se využívají formuláře z normy ČSN EN ISO 15609-5.