NORMSERVIS s.r.o.

ČSN EN ISO 1133-1 (640861)

Plasty - Stanovení hmotnostního (MFR) a objemového (MVR) indexu toku taveniny termoplastů - Část 1: Standardní metoda.

NORMA vydána dne 1.2.2023

Česky -
Tištěné (338.00 CZK)

The information about the standard:

Designation standards: ČSN EN ISO 1133-1
Classification mark: 640861
Catalog number: 516456
Publication date standards: 1.2.2023
The number of pages: 28
Approximate weight : 84 g (0.19 lbs)
Country: Czech technical standard
Kategorie: Technické normy ČSN

Annotation of standard text ČSN EN ISO 1133-1 (640861):

Tento dokument specifikuje dvě metody pro stanovení hmotnostního indexu toku taveniny (MFR) a objemové-ho indexu toku taveniny (MVR) termoplastů za stanovených hodnot teploty a zatížení. Metoda A je metoda měření hmotnosti. Metoda B je metoda měření posuvu pístu. Zkušební podmínky pro měření indexu toku taveniny jsou obvykle specifikovány v normě pro daný materiál spolu s uvedením odkazu na tento dokument. Zkušební podmínky běžně používané pro termoplasty jsou uvedeny v příloze A. Objemový index toku taveniny (MVR) je obecně vhodný pro srovnávání materiálů s různým obsahem plniva a pro srovnávání plněných a neplněných termoplastů. Hmotnostní index toku taveniny (MFR) lze stanovit z MVR nebo naopak za předpokladu, že je známa hustota taveniny při zkušební teplotě a tlaku. Tento dokument lze také použít pro termoplasty, jejichž reologické chování během měření ovlivňují jevy jako je hydrolýza (štěpení řetězce), kondenzace nebo síťování, ale pouze tehdy, je-li tento vliv malý a je-li opakovatelnost a reprodukovatelnost v přijatelném rozmezí. Pro materiály, které vykazují významné ovlivnění svého reologického chování během zkoušky, není tento dokument vhodný. V takových případech se použije ISO 1133-2. POZNÁMKA - Smykové rychlosti jsou při těchto metodách mnohem nižší než při běžných podmínkách zpracování a tudíž hodnoty získané těmito metodami pro různé termoplasty proto ne vždy korespondují s chováním těchto materiálů při zpracování. Obě metody se používají především při kontrole kvality