NORMSERVIS s.r.o.

ČSN EN ISO 7218 (560103)

Mikrobiologie potravinového řetězce - Obecné požadavky a návod pro mikrobiologické zkoušení.

NORMA vydána dne 1.6.2025

Česky -
Tištěné (593.00 CZK)

Informace o normě:

Označení normy: ČSN EN ISO 7218
Třídící znak: 560103
Katalogové číslo: 521521
Datum vydání normy: 1.6.2025
Počet stran: 84
Přibližná hmotnost: 283 g (0.62 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN

Anotace textu normy ČSN EN ISO 7218 (560103):

Tento dokument specifikuje obecné požadavky a poskytuje návod na mikrobiologická zkoušení.
Je použitelný pro:
- uplatňování specifických horizontálních nebo vertikálních mezinárodních norem vyvinutých ISO/TC 34/SC 9 nebo ISO/TC 34/SC 5 pro průkaz nebo stanovení počtu mikroorganismů, dále nazývaných "specifické normy";
- správnou laboratorní praxi pro mikrobiologické laboratoře zkoušející vzorky z potravinového řetězce;
- návod k odborným požadavkům odpovídajícím ISO/IEC 17025 pro mikrobiologické laboratoře zkoušející vzorky z potravinového řetězce.
Požadavky této obecné normy nahrazují příslušné požadavky ve stávajících specifických normách.
Další instrukce pro zkoušení pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) jsou uvedeny v ISO 22174.
Tento dokument je použitelný pro zkoušení bakterií, kvasinek a plísní a je možné jej použít, je-li doplněn zvláštním návodem, i pro parazity a viry. Nevztahuje se na vyšetření toxinů nebo jiných metabolitů (např. aminů) produkovaných mikroorganismy.
Tento dokument platí pro mikrobiologii potravinového řetězce, od prvovýroby až po potraviny a krmiva, včetně prostor, kde probíhá výroba potravin nebo krmiv a manipulace s nimi. Je použitelný také pro mikrobiologické zkoušení vody tam, kde se voda používá při výrobě potravin nebo je považována za potravinu v národních právních předpisech