Mikrobiologie potravinového řetězce - Vzorkování těl poražených zvířat pro mikrobiologické vyšetření.
NORMA vydána dne 1.4.2016
Označení normy: ČSN EN ISO 17604
Třídící znak: 560105
Katalogové číslo: 99635
Datum vydání normy: 1.4.2016
Počet stran: 20
Přibližná hmotnost: 60 g (0.13 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN
Tato mezinárodní norma specifikuje metody vzorkování pro průkaz a stanovení počtu mikroorganismů na povrchu těl nebo částí těl poražených zvířat. Mikrobiologické vzorkování se může provádět jako součást:
- kontroly hygieny procesu (pro validaci a ověření, např. celkový počet mikroorganismů a Enterobacteriaceae) na porážkách pro velká zvířata, drůbež a zvěřinu,
- na riziku založených systémů pro bezpečnost produktu, a
- monitoringu nebo programů sledování výskytu a/nebo množství patogenních mikroorganismů.
Tato mezinárodní norma zahrnuje použití technik vyříznutí a stěrů v závislosti na důvodu odběru vzorků. Zahrnuje také oplach těl při vyšetřování drůbeže a některých malých zvířat. Příloha A ukazuje místa odběru vzorků na tělech různých druhů zvířat