NORMSERVIS s.r.o.

ČSN EN 1672-2 (512000)

Potravinářské stroje - Základní pojmy - Část 2: Hygienické požadavky a požadavky na čistitelnost.

NORMA vydána dne 1.2.2022

Česky -
Tištěné (543.00 CZK)

The information about the standard:

Designation standards: ČSN EN 1672-2
Classification mark: 512000
Catalog number: 514174
Publication date standards: 1.2.2022
The number of pages: 56
Approximate weight : 168 g (0.37 lbs)
Country: Czech technical standard
Kategorie: Technické normy ČSN

Annotation of standard text ČSN EN 1672-2 (512000):

Tento dokument specifikuje běžné hygienické požadavky a požadavky na čistitelnost strojů a součástí strojů používaných při přípravě a zpracování potravin pro člověka (viz informativní příloha A) a případně zpracování krmiv pro zvířata za účelem vyloučení nebo minimalizace rizika nákazy, infekce, nemoci nebo úrazu vyplývající z těchto potravin na přijatelné úrovni. Identifikuje nebezpečí, která jsou významná pro používání těchto potravinářských strojů, a popisuje konstrukční metody a informace pro používání k vyloučení nebo omezení těchto rizik. Dodatečné a/nebo odchylné hygienické požadavky a požadavky na čistitelnost smějí být uvedeny ve zvláštních normách typu C pro konkrétní stroje nebo kategorie strojních zařízení. POZNÁMKA - Samostatné hygienické požadavky a požadavky na čistitelnost jsou obsaženy v dalších směrnicích nebo nařízeních EU (viz bibliografie). Příklady hygienických rizik a přijatelných řešení jsou uvedeny v informativní příloze B. Tento dokument lze rovněž použít pro strojní zařízení, součásti nebo jiná zařízení používaná k jiným účelům než k přípravě nebo zpracování potravin, pokud je požadována čistitelnost. Tento dokument se nezabývá riziky souvisejícími s hygienou pro obsluhu vznikající při používání stroje. Tento dokument neplatí pro stroje vyrobené před vydáním tohoto dokumentu CEN