NORMSERVIS s.r.o.

ČSN EN 13191-2 (560019)

Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 2: Stanovení anorganických bromidů.

NORMA vydána dne 1.12.2001

Česky -
Tištěné (223.00 CZK)

The information about the standard:

Designation standards: ČSN EN 13191-2
Classification mark: 560019
Catalog number: 63323
Publication date standards: 1.12.2001
The number of pages: 16
Approximate weight : 48 g (0.11 lbs)
Country: Czech technical standard
Kategorie: Technické normy ČSN

Annotation of standard text ČSN EN 13191-2 (560019):

Tato norma specifikuje plynově-chromatografickou (GC) metodu pro stanovení residuí anorganických bromidů v potravinách s nízkým obsahem tuku. Metoda je použitelná pro cereálie, sušené ovoce a zeleninu, sušené houby, čerstvé ovoce a zeleninu. Zkouška spočívá v převedení anorganického bromidu propylenoxidem na směs 1-brom-2-propanolu a 2-brom-1-propanolu, které se extrahují do ethylacetátu a stanoví metodou plynové chromatografie s detektorem elektronového záchytu. Alternativně lze použít místo propylenoxidu ethylenoxid, kterým je anorganický bromid převeden na 2-bromethanol. Metoda byla řádně validována mezilaboratorními testy s použitím kukuřičné mouky, mrkve, hlávkového salátu, brambor, pšeničné mouky a lískových oříšků. V normě jsou uvedeny meze opakovatelnosti a reprodukovatelnosti na koncentračních hladinách 4,3 - 120 mg/kg. Jsou rovněž poskytnuty příklady vhodných podmínek plynové chromatografie pro obě alternativy derivatizace.