NORMSERVIS s.r.o.

ČSN EN 12272-2 (736162)

Nátěry - Zkušební metody - Část 2: Vizuální posuzování poruch.

NORMA vydána dne 1.3.2005

Česky -
Tištěné (223.00 CZK)

The information about the standard:

Designation standards: ČSN EN 12272-2
Classification mark: 736162
Catalog number: 71548
Publication date standards: 1.3.2005
The number of pages: 16
Approximate weight : 48 g (0.11 lbs)
Country: Czech technical standard
Kategorie: Technické normy ČSN

Annotation of standard text ČSN EN 12272-2 (736162):

Tato evropská norma platí pro všechny druhy nátěrů (na pozemních komunikacích, letištních a jiných dopravních plochách) a určuje kvalitativní a kvantitativní metody posuzování poruch u nátěrů. Výsledky kvalitativního hodnocení provedeného vizuálním posuzováním, pokud je požadováno, se uvedou v tabulce podle přílohy A. Jedná se o rychlou praktickou zkoušku, která může být stanovena jako základní zkouška. Pokud jsou výsledky věrohodné nebo bez vší pochybnosti, může být upuštěno od časově náročnější kvantitativní zkušební metody. Kvantitativní zkušební metoda se provádí pokud je požadována a výsledky měření se uvedou v tabulce podle přílohy B. Protokoly k hlášení výsledků u obou metod vizuálního posuzování mají identickou formu záznamu a mohou tedy být oba použity ke kontrole specifikace pro vizuální posuzování poruch (prEN 12271-4). Výsledky rychlé kvalitativní zkušební metody závisí na zručnosti a zkušenosti operátora. Proto hodnoty opakovatelnosti a reprodukovatelnosti nemusí být vždy tak přesné, avšak vhodnost metody a vyloučení omezení dopravy jsou předpokladem jejího používání. V národním aplikačním dokumentu může být uvedeno, zda se má použít jedna nebo obě metody, případně postupně provést kvalitativní a poté kvantitativní metodu a to podle typu posuzovaného místa (např. pozemní komunikace s nízkým dopravním zatížením nemusí vyžadovat provedení kvantitativního posuzování). Zkouška může být použita k vyhodnocení trvanlivosti nebo funkčních charakteristik nátěru. Například odlamování kameniva může ukazovat na špatnou přilnavost pojiva ke kamenivu.