NORMSERVIS s.r.o.

ČSN EN 13191-1 (560019)

Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 1: Stanovení celkového obsahu bromidů jako anorganických bromidů.

NORMA vydána dne 1.12.2001

Česky -
Tištěné (223.00 CZK)

Informace o normě:

Označení normy: ČSN EN 13191-1
Třídící znak: 560019
Katalogové číslo: 63322
Datum vydání normy: 1.12.2001
Počet stran: 16
Přibližná hmotnost: 48 g (0.11 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN

Anotace textu normy ČSN EN 13191-1 (560019):

Tato norma specifikuje plynově-chromatografickou (GC) metodu pro stanovení residuí bromidů (včetně přítomnosti residuí organického bromu) jako anorganických bromidů v potravinách s nízkým obsahem tuku. Metoda je použitelná pro řepu, mrkev, cikorku, čekanku, obilniny, hlávkový salát, brambory, špenát, jahody a rajčata. Zkouška spočívá v mineralizaci vodně-ethanolického extraktu zkušebního vzorku v přítomnosti hydroxidu sodného, získaný popel je pak rozpuštěn v kyselině sírové a působením ethylenoxidu v diisopropyletheru je převeden na 2-bromethanol, který se stanoví metodou plynové chromatografie ve spojení s detektorem elektronového záchytu. Metoda byla řádně validována mezilaboratorními testy na hlávkovém salátu pěstovaném na půdě ošetřené bromidy; jsou uvedeny meze opakovatelnosti a reprodukovatelnosti na dvou koncentračních hladinách.