Potravinářské stroje - Ruční mixéry a šlehače - Bezpečnostní a hygienické požadavky.
NORMA vydána dne 1.12.2010
Označení normy: ČSN EN 12853+A1
Třídící znak: 514050
Katalogové číslo: 87348
Datum vydání normy: 1.12.2010
Počet stran: 32
Přibližná hmotnost: 96 g (0.21 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN
A1
Tato evropská norma stanovuje bezpečnostní a hygienické požadavky na konstrukci a výrobu ručních mixérů a šlehačů používaných v restauračních a podnikových velkokuchyních a potravinových provozech. Termín "ruční mixéry" je používán v odkazech na zařízení, pro která platí tato norma. Stroje obsažené v této normě jsou ruční spotřebiče, jejichž nástroj je určen ke zpracování potraviny v nádobě. Nástroje jsou konstruovány k drcení, mísení, tření, emulgování atd. potravin, jako zeleniny do polévek, kaší, pyré, omáček, majonézy, krému, mléčných výrobků a všeobecně ke zpracování všech pevných, tekutých, pastovitých nebo práškových potravin k tomu, aby se získala homogenní tekutina. Tato zařízení jsou určena ke zpracování až do 100 l potraviny v jedné operaci. Tato norma platí pro stroje podle jejich hmotnosti a provozních režimů požadovaných jejich předpokládaným používáním, tzn. stroje ručně vedené, s použitím jedné nebo obou rukou, ovládané po celou dobu celé činnosti a stroje pracující tak, že spočívají na dně nádoby