Potraviny - Stanovení vitamínu D metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie - Stanovení cholekalciferolu (D3) nebo ergokalciferolu (D2).
NORMA vydána dne 1.12.2012
Označení normy: ČSN EN 12821
Třídící znak: 560047
Katalogové číslo: 92039
Datum vydání normy: 1.12.2012
Počet stran: 24
Přibližná hmotnost: 72 g (0.16 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN
Tato norma specifikuje metodiku pro stanovení vitamínu D v potravinách. Vitamín D je po zmýdelnění z potraviny extrahován vhodným rozpouštědlem. Stanovení vitamínů D3 a D2 ve vhodném extraktu vzorku je provedeno semipreparativní HPLC na normální fázi s následnou analytickou HPLC na reverzní fázi. Vitamín D je detekován spektrofotometricky v UV oblasti. Pokud se stanovuje vitamín D3, pak je vitamín D2 použit jako interní standard. Jestliže se stanovuje vitamín D2, pak je vitamín D3 použit jako interní standard