Obiloviny potravinářské - Část 2: Pšenice potravinářská.
NORMA vydána dne 1.5.2001
Označení normy: ČSN 461100-2
Třídící znak: 461100
Katalogové číslo: 61741
Datum vydání normy: 1.5.2001
Počet stran: 8
Přibližná hmotnost: 24 g (0.05 liber)
Země: Česká technická norma
Kategorie: Technické normy ČSN
Tato norma stanovuje požadavky pro zrno pšenice jako zemědělského výrobku určeného k mlýnskému zpracování. Za pšenici potravinářskou se považují zralé obilky pšenice obecné odrůd, které jsou registrovány podle jejich odpovídající pekárenské nebo pečivárenské jakosti. Požadavky na jakost jsou přizpůsobeny podmínkám stanoveným pro jakost pšenice Komisí Evropského společenství formou Nařízení Komise (ES) č. 824/2000 ze dne 19. dubna 2000. Norma stanoví požadavky na organoleptické vlastnosti pšeničného zrna, jeho zdravotní nezávadnost a fyzikální i chemické vlastnosti odděleně pro pšenici pekárenskou a pšenici pečivárenskou. Norma charakterizuje jednotlivé druhy příměsí a nečistot v pšenici potravinářské.